Even geduld...

Vlieguren: Hoe zit dit met consultants?

Door Carlijn Tempelaars

jun 24 2014

Adviseren

DEEL DIT VIA:
Facebook

Twitter

Pinterest

Mijn broer is piloot. Zijn opleiding was een lang traject, praktijk gecombineerd met theorie. Eerst in kleine vliegtuigjes leren vliegen en dan naar steeds grotere formaten. Wanneer hij naar een geavanceerder of groter formaat vliegtuig gaat, moet hij eerst de theorie onder de knie hebben voordat hij zijn eerste vlieguren mag maken in het andere type toestel. Letterlijke vlieguren, in een echt toestel dus! Maar hoe zit dit met consultants, waar behoor je je ‘vlieguren’ als adviseur te maken?

Dat is een vraag die de afgelopen tijd steeds vaker bij mij naar boven komt. De meeste adviseurs hebben een bedrijfskundige of sociaalwetenschappelijke achtergrond. Ze zijn een aantal jaren ondergedompeld in de gedragswetenschappen, organisatiekunde en verandermanagement, via een universiteit of hogeschool. Een opleiding is een bolwerk van theorieën. Maar als de opleiding is afgerond staat er voor de jonge adviseur geen speciaal type vliegtuig klaar waarin hij zijn vlieguren kan gaan maken.

Er zijn nogal wat keuzes voor de jonge adviseur:

  • Zelfstandig adviseur

Je kunt aan de slag gaan als zelfstandige. Dit vergt behoorlijk wat discipline, geduld en vaak ook geld. Je hebt een breed netwerk nodig wat bereid is om je te helpen aan opdrachten. Je kunt echter volledig je eigen stijl bepalen en als het goed gaat breid je jouw netwerk in no-time uit.

  • Netwerkorganisatie

Als zelfstandig adviseur kun je je ook aansluiten bij een netwerkorganisatie of zelfstandig collectief. Zo’n organisatie bundelt in feite de krachten van zelfstandigen samen. Een ieder is verantwoordelijk voor de acquisitie van opdrachten en waar nodig wordt het perfecte team samengesteld voor de opdracht.

  • Klein organisatie- adviesbureau

Wanneer je start bij een klein organisatie- adviesbureau stap je meteen in een warm bad. Je zit dicht bij het vuur en leert het adviesvak vrijwel uit de eerste hand van senior adviseurs. Je salaris is stabiel en je doorgroeimogelijkheden heb je in het vizier.

  • Groot organisatie- adviesbureau

Ditzelfde geldt ook voor grote organisatie- adviesbureaus. De kennis en ervaring die deze bureaus in huis hebben is intens groot. Naast de stapsgewijze geplande doorgroeimogelijkheden is er ook veel ruimte om je persoonlijk te ontwikkelen en bij te scholen.

Ieder vliegtuig heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. De één zweert bij een groot bureau vanwege de grote opdrachten en interessante klanten en de ander is ervan overtuigd dat een zelfstandig collectief de beste start van je carrière is. Maar ondanks al deze persoonlijke voorkeuren vind ik het zelf belangrijk om naar de huidige tijd te kijken. Ook het adviesvak is namelijk aan veranderingen onderhevig. Over de toekomst van het vak wordt veel geschreven. Zo worden bijvoorbeeld adviesbureaus niet meer van begin tot eind betrokken bij adviestrajecten, maar wordt er steeds meer specialistische kennis bij bepaalde fasen van een traject ingehuurd. Netwerken doen we al zolang we bestaan, maar contact leggen wordt via social media een stuk toegankelijker en makkelijker gemaakt. Kennis is er in overvloed te vinden op het Internet. Dus wat betekent dit voor je eerste stappen binnen de consultancy?

Deze ontwikkelingen spelen mee in mijn eigen overweging waar ik zou willen starten zodra ik klaar ben met mijn master. Adviezen van de mensen om mij heen vind ik daarin zeer waardevol. Uiteindelijk is ervaring iets dat je zelf moet opdoen, je moet vlieguren maken. En in welk toestel zou jij stappen als je een jonge adviseur zou zijn?

Plaats om te Antwoorden

MENU