Even geduld...

De holy grail van toekomstige samenwerkingen

Door Carlijn Tempelaars

nov 05 2015

Ondernemen, Strategie | Innovatie

DEEL DIT VIA:
Facebook

Twitter

Pinterest

Terugkijkend op de resultaten van mijn onderzoek en de gesprekken die ik de afgelopen maanden heb gevoerd, blijft er bij mij één voorbeeld hangen. De samenwerking tussen YES!Delft en de Port of Rotterdam. Hieronder een glimp uit het interview met Wouter de Bruijne (YES!Delft) over deze samenwerking.

Kun je wat meer vertellen over de strategische samenwerkingen die jullie aangaan?

yesdelft2Jazeker. Je ziet dat steeds meer corporates zich ervan bewust worden dat samenwerking met start-ups corporate innovatie stimuleert. Wat echter lastig blijft, is het cultuurverschil tussen de corporates en start-ups. Een extern platform, als een incubator, kan een hulpmiddel zijn. Op industrieel technische thema’s komen corporates vaak naar ons toe. Wij hebben inmiddels bewezen dat we een goede samenwerkingspartner hierin zijn. We veranderen industrieën met de innovaties die we hier samen ontwikkelen met start-ups, én corporates.

Met de Port of Rotterdam hebben wij bijvoorbeeld een strategische samenwerking. Zij zijn naar ons toe gekomen met het verzoek: kunnen jullie ons helpen om de meest innovatieve haven ter wereld te worden? Waar de Port of Rotterdam eerder de ambitie had om de grootste haven ter wereld te zijn, willen zij zich nu profileren als meest innovatieve haven. Aangezien zij start-ups willen betrekken bij deze ambitie, en ons als tech incubator hoog hebben zitten, hebben zij het verzoek bij ons neergelegd. Daar zijn wij heel trots op. Wat we nu vervolgens met hen doen is de bestaande funnel in kaart brengen en de mensen met ideeën begeleiden. Dus iedereen met een idee om de haven slimmer, sneller, schoner en beter te maken kan zich bij ons melden!

Heb je een idee waarom de Port of Rotterdam de samenwerking met jullie opzoekt?

Een doel van de Port of Rotterdam is echt start ups vinden die in hun keten innoveren. Of met het havenbedrijf zelf, ergens anders in de haven, of bijvoorbeeld met één van de offshore bedrijven die actief zijn in de haven en Yes!Delft is een veilig, extern platform om dat te ontwikkelen. Het belang van ondernemers staat hier echt voorop. Als je hier met je idee aan komt lopen, beschermen we je altijd. Loop je met je idee rechtstreeks naar een bedrijf,, dan kun je het gevoel krijgen dat je idee niet direct veilig is. Daarom is Yes!Delft of een incubator in het algemeen een veilige plek voor zowel corporates als start-ups.

En kunnen dat dan ook teams zijn vanuit de interne organisatie van de Port of Rotterdam?

Ja, dat kan inderdaad. Hoewel er dan wel de intentie moet zijn om op termijn een spin off te worden van de Port of Rotterdam. Verder moet bij een strategische samenwerking de organisatie ook wel het doel hebben om dus echt samen te gaan werken met start-ups. Of bijvoorbeeld om een idee te laten landen bij een start-up, dat is wat we met Port of Rotterdam nu doen in Port Innovation Lab. We zorgen ervoor dat we mensen vinden met een idee zodat we hen vervolgens kunnen helpen om het idee te versnellen. Er zit een programma achter om ze klaar te maken voor een samenwerking op termijn met Port of Rotterdam of de bedrijven in de haven.

Hoe beslis je welke partners aangesloten kunnen worden bij het programma?

Met de Port of Rotterdam hadden we al een heel platform gebouwd, dus het was duidelijk (ook gezien het thema) dat zij de kartrekkende partij zouden zijn. Die heb je ook echt nodig. Inmiddels zijn er vijf nieuwe partners bij. We zijn ook in gesprek met maritieme bedrijven, zij kunnen natuurlijk ook baat hebben bij dit programma.

Je moet wel uitkijken dat je geen concurrerende partijen erbij betrekt. In veel industrieën is er sprake van een gigantische urgency om te innoveren. De toekomst van bedrijven is zo onzeker, dat het nu nog te riskant is om samen te werken met concurrenten. Maar de samenwerking opzoeken met partijen in jouw keten, dat is wel een mogelijkheid. Gezamenlijk investeren en werken aan R&D versnelt het innovatieproces.

Hoeveel partijen, is jouw inschatting, kunnen betrokken zijn bij een keteninnovatie programma?

In feite moet je op zoek naar partijen die een win-win kunnen creëren samen. En dat hoeven niet tientallen bedrijven te zijn. Om eerlijk te zijn is dat voor ons ook een hoop overhead. In principe zijn we zelf ook nog een soort start-up, dus onze processen zijn daar niet op ingericht. We willen graag ver van de politiek en bureaucratie vandaan blijven. Maar als je gaat werken met grote machten, voor wie er veel intern op het spel staat, dan is dat wel een risico natuurlijk.

Wat is dan de rol van de Port of Rotterdam in dat programma?

Zij zorgen ervoor dat start-ups bij hen intern of in hun netwerk hun ideeën mogen testen. Ze funden ook een aantal kleine projecten en natuurlijk ook het programma. Voor ons is het een manier om onze pijplijn verder te sturen en in te richten. Tot nu toe zijn we altijd de incubator van tech start-ups, dus technologie is bij ons erg belangrijk.

Met een strategische partnership kies je dus heel duidelijk voor een bepaalde focus. Is dat een bewuste keuze?

yesdelft1Ja. We zijn een tech incubator, maar zijn wel van mening dat we nog veel meer thema’s rondom ‘tech’ kunnen gaan claimen. Bijvoorbeeld het thema haveninnovatie, dat thema zijn we nu echt aan het neerzetten binnen Nederland. Heb jij een idee om de haven innovatiever te maken? Dan kom je naar Yes!Delft Wij zorgen voor de selectie, mede met input van Port of Rotterdam, maar juist voor vroege ideeën nemen wij een deel van het proces over.

Is een strategische samenwerking met zo’n gerichte focus wat jouw betreft de toekomst?

Jazeker, dat is eigenlijk een vorm van samenwerking die we steeds meer aan gaan. We zijn nu ook bezig om ook op het thema mobiliteit en op het thema energie een vergelijkbaar platform op te starten. Wat ik daarbij wel belangrijk vind, is dat corporates ook mee de vijver creëren waar we met z’n allen in vissen, de vijver van talent en start-ups. Anders kunnen we straks allemaal één keer vissen en dan is de vijver in Nederland leeg. Als je als corporate daar ook mee bezig gaat, en spin offs creëert, dan kweek je mee. Op die manier heb je dan ook weer returning income in je systeem.

Meer weten over het Port of Innovation lab? Kijk hier of neem contact op met YES!Delft.

Plaats om te Antwoorden

MENU