Even geduld...

Hoe werkt Google?

Door Carlijn Tempelaars

feb 23 2015

Ondernemen

DEEL DIT VIA:
Facebook

Twitter

Pinterest

Boekrecensie van het boek ‘Hoe Google Werkt’, geschreven in opdracht van Tijdschrift Voor Ontwikkeling in Organisaties (TVOO).

De titel slaat de spijker op z’n kop: hoe Google werkt. De best practices, in een notendop, die de heren Eric Schmidt & Jonathan Rosenberg de afgelopen jaren hebben opgepikt bij Google. Het is tegelijkertijd ook het mankement van het boek: het gaat erover hoe Google werkt, en lang niet alle tips en adviezen zijn een op een over te nemen door gevestigde bedrijven. Desalniettemin is het een inspirerend boek waarin je af en toe weg droomt naar ideale werksferen.

“The problem is, most companies today are run to minimize risk, not maximize freedom and speed.”

In de introductie van het boek wordt direct het geheime ingrediënt van Google weggegeven; er werken alleen maar ‘Smart Creatives’ (vertaald naar ‘Slimme Creatieven’). Zij zijn de sleutel voor succes in het internettijdperk en hebben naast technische kennis van het vak ook voldoende praktische ervaring. Daarnaast zijn zij onder andere analytisch sterk, zijn ze een onuitputtelijke bron van nieuwe ideeën, durven zij risico te nemen, zijn ze open creatief en communicatief vaardig. In de daarop volgende hoofdstukken wordt het succesvolle recept aangevuld met andere ingrediënten om een succesvol hedendaags bedrijf te runnen, wel onder de voorwaarde dat je deze slimme creatieven in dienst hebt.

Spend 80% of your time on the stuff that generates 80% of your revenues; the new is seductive, but keep your focus balanced.”

Het boek is vervolgens opgebouwd in de basisbrokken van een onderneming: van cultuur naar strategie, talent, beslissingsbevoegdheden, communicatie en innovatie. De hoofdstukken zijn allen met inspiratievolle quotes en take-aways vormgegeven waardoor ze makkelijk weglezen. Als kritische lezer vraag je je soms af of deze take-aways ook op andere industrieën toepasbaar zijn en of er ook zaken zijn waar Google niet in is geslaagd.

“Innovation can’t be owned or ordained, it needs to be allowed.”

Concluderend is het een inspirerend boek dat vaak neigt naar de beschrijving van ‘het perfecte bedrijf’. Inmiddels heeft Google meer dan 40.000 medewerkers, en het lijkt haast (financieel) onmogelijk om al die medewerkers het rooskleurige plaatje voor te schotelen wat in dit boek wordt geschetst. Een aanrader om te lezen, zeker wanneer je niet de verwachting hebt dat je na het lezen van dit boek het perfecte bedrijf kunt oprichten.

 

Plaats om te Antwoorden

MENU